Amsterdamse Appelkruimel & Fris is een kledingmerk voor lelijke mensen

By  |  0 Comments

De stedeling vindt mode zo’n serieuze zaak dat het een beetje eng wordt, vinden ze bij Appelkruimel & Fris.

appel1

Oprichters Sarah Milo, Wilbert van de Kamp, Baukje Stamm en Daan Dagevos komen daarom met een kledinglijn die bedoeld is voor mensen die zich (wel eens) lelijk voelen of gewoon zo nu en dan een minder interessante dag beleven. Of zoals ze op de website schrijven: ‘De hedendaagse stedeling is in de war. Elke hipster, yuccie, slashie, proto-hipster en yup neemt zichzelf nét iets te serieus. Winkelstraten zijn gevuld met onrealistisch mooie beelden – vrouwen met sixpacks & mannen met een wasbord.’

Appelkruimel & Fris, dat is natúúrlijk een kwinkslag naar Abercrombie & Fitch, vertellen de oprichters. Abercrombie & Fitch kreeg een paar jaar geleden een berg kritiek over zich heen omdat de CEO had gezegd dat het merk alleen voor de ‘cool kids’ is. ‘Wij zijn er niet alleen voor mooie mensen,’ aldus Wilbert van de Kamp.

De lijn van Appelkruimel & Fris komt te bestaan uit truien, truien voor kinderen, shirts ‘en zo’n linnen hipstertas’, aldus Van de Kamp. De truien worden van fair trade katoen gemaakt in Amsterdam Noord en ook de inkt van de print is biologisch verantwoord.

Klinkt toch behoorlijk hipster. ‘We zijn allemaal ook wel doorgeschoten hipsters,’ zegt Van de Kamp, die normaal gesproken onder andere voor het Food Film Festival werkt. ‘We gaan zelfs een schort maken. Maar niet van leer.’

appel3 appel5 appel8

Leerplek

Het viertal – alle oprichters zijn in de twintig of dertig en werken in de creatieve sector – kwam tot het idee voor Appelkruimel & Fris tijdens een etentje in de De Clercqstraat. Het initiatief is in eerste instantie bedoeld voor een jaar, maar als het een succes wordt gaat het misschien langer lopen. Een groot deel van de opbrengst van het project gaat naar Bakkerij Iambe, dat mensen met een beperking een leerplek geeft. Truien kosten ongeveer vijftig euro, een t-shirt dertig.

Aanstaande zaterdag week zaterdag 30 januari wordt Appelkruimel & Fris gelanceerd in Galerie Vriend van Bavink en daarna is het via de website te bestellen en komt het mogelijk in een paar winkels te hangen.

De lijn van Appelkruimel & Fris komt te bestaan uit truien, truien voor kinderen, shirts ‘en zo’n linnen hipstertas’

 Bron: Het Parool (Door: Maxime Smit)