Ga nooit meer door je enkel met de EXO-L

By  |  0 Comments

Een enkelblessure is een van de meest voorkomende sportblessures in Nederland. De externe enkelband Exo-L – uitgevonden door ingenieur Marcel Fleuren en ontwikkeld in samenwerking met TU Delft en het Erasmus Medisch Centrum – kan enkelverzwikkingen bij sporters helpen voorkomen.

Hoe werkt de EXO-L

De EXO-L aantrekken is makkelijk en kost slechts een paar tellen.

De EXO-L is ontworpen om eenvoudig in gebruik te zijn. Bekijk de video of lees de tekst voor het eerste gebruik van jouw EXO-L enkelband, om het aantrekken snel onder de knie te krijgen.

Start goed in 3 stappen!!

Stap 1: De juiste positie

Zet je voet recht op de grond en plaats de EXO-L Enkelband vanaf de achterkant over je enkel (A). Draai hem een beetje op en neer om de juiste positie te vinden. De EXO-L rust dan boven op je enkelbotjes en sluit mooi aan op de binnen en buitenkant van je been. Aan de achterkant zit juist extra ruimte tussen de EXO-L en je achillespees, zodat die vrij kan bewegen.

exo

 

Stap 2: De juiste koordspanning

Haal het koord door het bevestigingspunt op je schoen en door de klem van de EXO-L Enkelband (B). Als je vervolgens bewust een (gecontroleerde) verzwikbeweging maakt door de zijkant van je voet tegen de grond te duwen (C), trekt het koord zich vanzelf vast en kun je de remmende werking het beste ervaren.

Je kunt het koord op maat knippen en het uiteinde veilig wegstoppen in de daarvoor bedoelde uitsparing (D). − Kijk in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing voor meer uitleg en tips!

Bepaal voor jezelf de juiste balans tussen merkbare ondersteuning bij een verzwikbeweging (C) en aangename vrijheid om normale bewegingen te maken (E). Als je rechtop staat hoeft het koord nog niet strak gespannen te zijn. Als er dan al veel druk wordt uitgeoefend op je enkels kan het koord juist wat minder strak worden afgesteld.

exo1

Stap 3: De juiste opbouw

Begin met korte periodes en ga daarna steeds intensiever met de EXO-L Enkelband trainen/lopen. Een beetje drukkend of schurend gevoel tijdens de eerste weken is niet raar. Neem ruim voldoende tijd om je enkels aan de EXO-L te laten wennen. Begin bijvoorbeeld met thuis in je huis rondlopen. Vervolgens start je met een kwartiertje dragen tijdens de warming-up. Daarna kun je rustig met een half uur verlengen.

EXO2

Ga voor meer info naar: www.exo-l.com/nl/